Repetir curs, l’opció cara o la segona oportunitat del sistema educatiu?

El 41% dels estudiants de 15 anys han repetit com a mínim una vegada. Aquesta xifra publicada per l’Instituto de Evaluación en el seu darrer informe, recollit pel diari La Vanguardia, deixa patent que el fracàs escolar és un problema, i seriós, en el nostre sistema educatiu.

Cada estudiant que repeteix té un cost mitjà de 1430 euros per any,  de manera que els alumnes repetidors de primària i secundària costen cada curs al Ministeri d’Educació  entre 1430 i 2230 milions d’euros.

Per relativitzar dades i visualitzar aquesta xifra, només cal recordar que el ministeri destina aquest curs 1659 milions d’euros a beques i ajudes destinades a estudiants no universitaris. Però una altra dada que encara ens farà preguntar amb més èmfasi què estem fent malament és que mentre a Espanya repetir curs afecta un 41% dels estudiants, al Regne Unit només al 5%.

Què hem de fer?

El professor del departament d’Economia Pública de la Universitat de Barcelona, Álvaro Choi, i el catedràtic també de la UB, Jorge Calero, recomanen la “substitució de la utilització universal de repetir curs per mesures més individualitzades”, com incrementar el nombre de docents de recolzament o les tasques d’orientació.

Aquests professors es decanten per la prevenció a partir d’un treball de detecció i actuació previ, perquè segons l’informe PISA és més perjudicial pel rendiment escolar de l’alumne repetir en primària que en cursos superiors.  

Les famílies

Les famílies tenen un paper primordial en la tasca de prevenció i per tant de reducció d’aquestes dades. Els pares i mares han d’imposar un horari d’estudi a casa que s’ha de complir a diari, han de revisar que els fills fan els deures i s’han d’assegurar que entenen el que estan fent. També és molt aconsellable mantenir un mínim d’una o dues trobades per trimestre amb el tutor, i sobretot parlar amb els nostres fills. Ens hem d’interessar i els hem de demostrar que ens preocupem per allò que fan a l’escola. D’aquesta manera valoraran els estudis i tindran la confiança d’explicar-nos els problemes que tenen amb les assignatures.

Fonts: La Vanguardia

Anuncis

Quant a Educació Dos Punt Zero

Un Bloc que pretén demostrar que tot el que ens envolta és educació i que per tant ens ensenya. L'únic que hem de fer és parar atenció i a continuació compartir-ho amb els nens i nenes de la casa...
Aquesta entrada s'ha publicat en Notícies, Opinió i Consells i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s