Necessito un mòbil!

“Pel cumple em podríeu regalar un Smartphone”, “Pares, necessito un mòbil”, “Si hagués tingut telèfon, t’hauria pogut avisar”… Quantes vegades hem sentit aquestes o d’altres variants entorn al telèfon mòbil?

Els adolescents per tal de sentir-se cohesionats dins el grup, el demanen de forma contínua i molts pares, al final, acaben accedint a comprar-lo. Tot i això, hauria de ser una adquisició dialogada i reflexionada entre els adults i els joves.

El compro?

El primer que s’ha de fer abans de comprar un telèfon és imposar unes normes, per tal que l’adolescent faci un ús responsable.

La utilització que el jove faci del terminal, dependrà molt d’allò que vegin a casa. Si no volem que ells estiguin tot el dia enganxats al telèfon, nosaltres com a pares hem de fer un ús responsable: evitar connectar-nos al Facebook contínuament, no prendre imatges de tot, evitar converses llargues i poc productives,… La regla número 1 és donar exemple.

També s’ha de marcar quan i en quines situacions podran portar el mòbil i en quins casos no el podran utilitzar, per exemple a classe.

L’edat més adient

No hi ha una resposta estandaritzada sobre l’edat recomanada per a què els joves tinguin el seu primer mòbil, però sí que hauria de dependre del nivell de maduresa de cada adolescent. Tot i això, molts especialistes recomanen que no es compri ni es regali abans dels 12 anys.

Segons la guia ‘Per un ús responsable de les Noves Tecnologies’ editada pel defensor del menor de la comunitat de Madrid, l’edat mínima per l’adquisició d’un terminal es podria situar entre els 13 o 14 anys.  “L’inici de la pubertat i el procés d’independència que s’inicia a partir d’aquesta edat podrien en tot cas ser elements justificatius de la seva compra”, però sempre sota la supervisió i control dels pares.

Un altre dubte que es presenta aa la família és el tipus de contracte que s’ha de triar pel nou terminal. Sobre les dues possibilitats existents en el mercat, prepagament o contracte, s’han de valorar els seus pros i contres, decidint la modalitat que més s’ajusti a cada cas.

Segons el web, Orienta21 el prepagament permetria un major exercici d’autocontrol per part del menor i pot ajudar a limitar el consum. La modalitat de contracte requereix, lògicament, un exhaustiu control per part dels pares, però alhora facilita, el control dels números als quals s’ha enviat trucada des del telèfon del menor.

Des de Pantalles Amigues el que  es recomana és que els nois i noies paguin una part de la factura per responsabilitzar-los en la limitació de l’ús. El que es destaquen també és que no han de pagar la factura completa: “Recents estudis afirmen que el percentatge de menors que fan un ús indegut dels telèfons són els que paguen totalment les seves factures (…) perquè genera en el menor una sensació de major autonomia i adultesa que el pot motivar a no fer un ús adequat”.

El mòbil i els més petits

Tot i que els especialistes recomanen que els nois i noies tinguin com a molt aviat un terminal a partir dels 12 anys, els adults, ja abans, poden deixar els mòbils per a què des de petits es vagin familiaritzant amb la tecnologia.

Aquests primers contactes no haurien de ser només pels jocs que hi ha al telèfon ni tampoc per connectar-se a Internet o fer fotos.  Una altra cosa a tenir en compte, és que no hem de deixar el mòbil sempre que ens el demanin o per compensar algun rampell. Els mòbils no són una joguina!

Els nois i noies fan un bon ús del telèfon? Quin paper haurien de tenir els adults?

Fonts: http://www.orienta21.com; http://www.defensordelmenor.org, http://www.pantallasamigas.net                                                          Imatges: Banc Imatges INTEF (Min. de Educación Cultura y Deporte). Llicència Creative Commons.                         Primera imatge: Francisco Javier Pulido.  Segona: Miguel Martínez Monasterio
Anuncis

Quant a Educació Dos Punt Zero

Un Bloc que pretén demostrar que tot el que ens envolta és educació i que per tant ens ensenya. L'únic que hem de fer és parar atenció i a continuació compartir-ho amb els nens i nenes de la casa...
Aquesta entrada ha esta publicada en Educació i TIC. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s